Detta behöver sägas: Ni är alla Non-Player Characters

På senare år har en term kommit att populariseras i politiska sammanhang. Begreppet är inhämtat ur spelvärlden och förkortas ”NPC” eller ”Non-Player Characters” vilka ursprungligen är ett slags karaktärer i data- TV- och rollspel som inte hanteras av spelaren själv, men av maskinvaran.

De är låsta till ett färdigpacketerat script och har inte förmåga att vandra utanför detta. Ordet hittade sin väg ut ur gamingvärlden och snart tillämpades det på motståndare i politiska sammanhang och då som ett skällsord som syftar till att beskriva en motståndare som förprogrammerad och utan förmåga att tänka själv.

Problemet med resonemanget är att det föreslår att den som för det, till skillnad från den anklagade alltså, har begripit världen utan yttre påverkan. Varför? Jo, människor baserar i regel sina ställningstaganden, argument och åsikter på information de har inhämtat från diverse källor. Det är den eller en annan bok, en ledare i Aftonbladet eller kanske också en vetenskaplig artikel.

Vi är alltså alla i varierande utsträckning följare och de argument vi utsätts för av de vi följer skulle man kunna säga fungerar som ett slags kod/script som gör intrång i våra hjärnor och skriver om våra tankegångar.

Ackommodation och Assimilation

Vi skulle kunna titta på Jean Piagets assimilations- och ackommodationsteori för att förklara hur kognitiv utveckling går till. Begreppen beskriver två processer genom vilka vi sorterar våra intryck. När vi anpassar oss till ny information om världen ackommoderar vi till den och bygger vidare på den redan assimilerade. Detta samspel utvecklar våra kognitiva förmågor och vässar våra argument. Men det förutsätter med andra ord att vi är mottagliga för påverkan utifrån. Vissa är möjligen mer känsliga än andra och därför mer formbara. Kanske saknas det i någon mening kritiskt tänkande, men i slutändan är vi alla plastiska till miljön.

En reaktion till “Detta behöver sägas: Ni är alla Non-Player Characters

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s